Ελλείψεις σχολικών αιθουσών στο νομό Θεσσαλονίκης

Ελλείψεις σχολικών αιθουσών στο νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 11936/19.06.2006

Προς:
- κο Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
- κα Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
- κο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Έντονο παρατηρείται το πρόβλημα της σχολικής στέγης στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης. Τόσο η πληθυσμιακή αύξηση σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη όσο και η υπάρχουσα έλλειψη σχολικών κτιρίων δυσχεραίνουν την κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους τοπικοί παράγοντες, οι σχολικές αίθουσες που απαιτούνται για να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης ανέρχονται περίπου στις 2.000.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στους δήμους Θερμαϊκού, Πυλαίας, Μίκρας, Χορτιάτη, Ευόσμου και στην Κοινότητα Πεύκων. Στους εν λόγω δήμους η αύξηση των μαθητών είναι αλματώδης και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στον δήμο Μίκρας έχει σημειωθεί υπερδιπλασιασμός των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κοινοτικές αίθουσες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Το σχετικό πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, το οποίο και προέβλεπε αρχικά τη δημιουργία 2.000 σχολικών αιθουσών έχει υλοποιηθεί μόνο κατά το ένα τέταρτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργία της διπλοβάρδιας σε πολλά σχολεία με τη νέα σχολική χρονιά.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα της σχολικής στέγης και να αποφευχθεί η λύση της διπλοβάρδιας στην επόμενη σχολική χρονιά;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων στους δήμους Θερμαϊκού, Πυλαίας, Μίκρας, Χορτιάτη, Ευόσμου και στην Κοινότητα Πεύκων;

Απαντήσεις Υπουργείων